Hypnose – Werking van hypnose

in Hypnose

Iedere mens heeft in zijn geest twee verschillende dimensies: de bewuste geest (of het uiterlijk bewustzijn) en de niet-bewuste geest (of het innerlijk bewustzijn).

Het uiterlijk bewustzijn probeert alles op een logische, verstandelijke manier te verklaren. Het innerlijk bewustzijn is de opslagplaats van het geheugen en omvat de creatieve, intuïtieve en spirituele vermogens van de mens.

Ons innerlijk bewustzijn ontvangt en bewaart – zonder daarover te oordelen – alle waarnemingen die wij binnen krijgen vanuit onze persoonlijke ervaring en achtergrond.

Ons innerlijk bewustzijn bevat dus alle opgeslagen informatie die – indien nodig – bereikt en gebruikt kan worden. Hypnose biedt de mogelijkheid om deze informatie aan het licht te brengen.

Het onbewuste is een pakhuis vol hulpbronnen, creativiteit en wijsheid. Hypnotherapie is een manier om mensen te leren die mogelijkheden te benutten.
– Milton H. Erickson

In tegenstelling tot het uiterlijk bewustzijn is het innerlijk bewustzijn niet kritisch of selectief. Het analyseert niet maar accepteert alle informatie letterlijk.

Menselijke gewoontes, gedragingen, denkbeelden kunnen worden teruggebracht tot specifieke interpretaties door het innerlijk bewustzijn. Dit gebeurt vaak al in de vroegste jeugd en is bepalend voor ons zelfbeeld en gedrag.

Wanneer deze specifieke interpretaties problemen of beperkingen opleveren (miscommunicatie), is het nuttig ze bewust te worden en ze zonodig te veranderen. Hypnotherapie kan helpen bij het bewust worden van ‘onjuiste’ interpretaties en bij het herstellen van de communicatie tussen het uiterlijk en het innerlijk bewustzijn.